čtvrtek 25. června 2015

Atˇ si lesba nebo gay, je to OK


Téma lesbiček a gayů je dost propírané. Já sama mám ve svém okolí několik lesbiček a gayů a nedokážu si představit, že bych je diskriminovala za jejich orientaci.


Před dvěma týdny jsem shlédla video Ingrid Nilsen (mé oblíbené youtuberky) a  musím říct, že jsem chvílema měla velmi nepříjemný pocit. Ta odvaha, poprvé se svěřit se svou orientací proti všem lidem ve vašem okolí, před celým světem, to chce neuvěřitelnou odvahu.


Právě na tento celosvětový problém se rozhodla upozornit kosmetická firma LUSH a to prodejem nového mýdla s nápisem GAY IS OK!
Jeho zakoupením a pořízení selfie s tímto mýdlem, podpoříte tuto skvělou akci! Tímto postem bych i já chtěla bojovat za právo na lásku, pro všechny!

 Na závěr pár faktů:

V 76 zemích je zločin být homosexuální. V 10 vás to může stát život. Na světě není jediná země, kde by lesby, gayové, bisexuálové či transgender osoby dosáhly plné rovnoprávnosti. 2.8 miliard lidí žije v zemích, kde žít otevřeně pro ně znamená obětovat svou rodinu, svobodu, bezpečí nebo důstojnost. Vypadá to, že se všechno v oblasti práv homosexuálů poslední dobou zlepšuje, není to pravda? V některých částech světa boj za rovnost postupuje v posledních letech mílovými kroky, to je pravda.

Nicméně v jiných se naopak posouváme zpátky. Například pouze v posledních dvou letech Indie prohlásila homosexualitu za ilegální a v zemích jako je Uganda a Nigérie se zvýšily tresty odnětí svobody pro LGBT osoby a ty, kteří je podporují. Kromě kriminalizace došlo jak k pokrokům, tak krokům zpátky v oblasti zrovnoprávnění rodin, svobody projevu a ochrany před diskriminací. Rodina Pouze v 18 zemích na světě existuje plná sňatková rovnoprávnost. Dalších tucet poskytuje některé důležité právní ochrany homosexuálním rodinám, jako různé formy registrovaného partnerství a umožnění rodičům stejného pohlaví společně adoptovat děti, nebo být zákonným zástupcem dětem partnerovým. Bez těchto zabezpečení LGBT rodiny nejsou plně právně uznány a mohou být proto roztrženy.



Například v Evropské unii mohou být děti odebrány rodičům, kteří je vychovávají, pokud vycestují přes „špatnou“ hranici. V mnoha zemích nejsou homosexuálové vpuštěni ke svým partnerům, kteří se ocitli v nemocnici. Projev Některé země nově zavádějí zákony, které zabraňují gayům, lesbám, bisexuálům, transgender lidem a všem, kdo je podporují, scházet se a navzájem si pomáhat. Tyto zákony cenzurují média, ruší LGBT organizace a zakazují veřejnou diskuzi. Rusko nedávno představilo nechvalně známý propagandistický zákon, podle kterého je možno pokutovat či zatýkat lidi, kteří veřejně mluví o LGBT tématech. Další země o podobných zákonech právě jednají. V zemích, kde přiznání toho, kdo jste a koho milujete je nelegální, je prodávat mýdlo Láska s nápisem #GayIsOK také nelegální!

Diskriminace 59 zemí chrání lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby před ztrátou zaměstnání v důsledku toho, koho milují, ale pouze 6 z nich má zákaz diskriminace na základě sexuální orientace zakořeněný v ústavě. Tento typ diskriminace nutí LGBT občany se schovávat a často čelit extrémní chudobě. Trans osoby čelí neúměrné diskriminaci a násilí. Na světě je každých 16 hodin zavražděna jedna transgender osoba. V mnoha zemích musíte podstoupit sterilizaci, pokud si chcete změnit pohlaví. Nicméně některé země, jako Indie, začínají uznávat osoby s rozličnými genderovými identitami a udělují jim plné občanství.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)