neděle 3. ledna 2016

10 tipů jak dodržet novoroční předsevzetí!

 
Pokud jste se rozhodli pro novoroční předsevzetí a máte z minulého roku špatné body za splnění, sestavila jsem pro vás 10 tipů jak dodržet to, co si umanete!

 1. Než začneme se samotným plánováním, zeptejme se sami sebe: " je to opravdu moje přání a touha?"
Někdy se může stát, že si přivlastníme přání naší rodiny, přítele nebo kamarádů na kterých nám opravdu záleží. Pokud si předsevzetí opravdu nepřejeme z celého srdce logicky se nám zhnusí a i když si myslíme, že ho opravdu chceme vlastně odsouváme jeho uskutečnění a plnění.

2. Nedávejte si vysoké cíle! Vysoké cíle totiž strhávají rekordy v neplnění. Pokud chcete např. zhubnout, uvažujte reálně. Rozdělte si hubnutí, běhání a změnu jídelníčku do několika etap a ty postupně plňte.

3. Plánování je důležitou součástí každého cíle. Plánovat můžeme několika způsoby. Můžeme si svoje předsevzetí namalovat, napsat, vyvěsit v bytě, na lednici nebo na plochu svého počítače. Pokud máme totiž naše plány neustále na očích, podvědomě si je připomínáme a nevědomě o nich uvažujeme.
Druhý způsob je vizualizace. Představte si svoje předsevzetí. Jak je plníte nebo jak to bude vypadat až budou splněné. Podpoříte v sobě příiemné pocity a budete se na plnění více těšit!



4. Sdílejte svoje předsevzetí a plány! Vytvoříte si tak "velkého bratra" jak ve svém okolí tak sami v sobě. Při neplnění si vzpomenete na ty, kdo vám připomenou, že se nedržíte plánu. Tomuto způsobu se říká tzv. dvojí kontrola. Funguje jako strašecí verze ale i jako motivující. Můžete svoje cíle sdílet s přáteli a možnost, že se k vám někdo přidá je docela veliká, nemyslíte?

5. Zapojte dostupné prostředky! Aplikace na běhání nebo vaření vám dokážou, že učený z nebe nespadl a pomohou vám překonat tvrdé začátky. Model cukr a bič mají tyto aplikace totiž zmáknuté!

6. Odměňujte se! Ve svém plánu si vyčleňte čas na odměnu. Pokud si rozdělujete svůj cíl na jednotlivá období, nezapomeňte si po zvládnutí malé části vymyslet dostatečně motivační dáreček. Koupě o číslo menších džín, výlet k oblíbenému místu nebo večeře s přáteli.



7. Nevzdávejte se! Může se stát, že nebudete mít dobré období nebo podmínky pro plnění svého cíle. Možná si jen hledáte výmluvy ale taky jste si mohli zlomit nohu nebo přestoupit na těžší školu. Nic není pěvně stanoveno a tak svoje plány můžete měnit a upravovat podle toho jak to vyhovuje vám. Neruště svoje cíle ale upravujte si cestu k nim!

8.Inspirujte se! Čtete blog nebo se díváte na oblíbený seriál nebo youtube channel? Vnímejte informace, které se k vám každý den dostávají a inovujte plnění a řešení vašich předsevzetí. Neexistuje nic lehčího a zábavnějšího!

9. Odprostěte se od starých myšlenek a vzorců! Často se stává, že k věcem přistupujeme s předem určeným vzorcem řešení. Ať už je to blbá nálada nebo stále stejný způsob jak plnit úkoly. Tip: Pokud vám přijde vaše předsevzetí těžké, napište a nakreslete si ho. Co vše váš úkol obsahuje? Zjistíte, že je složen z částí a jeho postupné plnění může být i dobrodružná zábava!



10. Mějte se rádi za chyby! I ty se mohou při plnění novoročních předsevzetí objevit. Nikdo není neomylný a někdy máme tendence trestat se více než je zdrávo. Nemusíte se nutně z chyb poučit ihned! Stačí když si jich všimnete a pokusíte se je neopakovat.

Přeji vám hodně štěstí v plnění předsevzetí. Já sama jsem začala hubnout a už teď mám pocit, že to je nesplnitelný úkol. Zatím jsem u bodu 2 :) A jaká předsevzetí máte letošní rok vy?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)